Levottomat ajatukset

Tiedättekö sen sellaisen levottoman pelokkaan karkuun sinkoilevan peltohiiren?

Sellaisen pienen säälittävän vipeltävän reppanan jäisellä kantohangella?

Mun mieli on just semmonen!

Eri suuntiin kimpoileva - alati suuntaa vaihtava - Latovainiolainen levoton peltohiiri. Niinpä! Eikös olekin aika sympaattisen ihanan kuuloinen kylän nimi? Sitä se olikin. Ja kyllä, lapsuuteni oli onnellinen - jos nyt mietit sitä. Kaikki kultalusikat oli saatavilla. No okei, -90 luvun lapsiperheissä oli ehkä vähän raskas taloudellinen tunnelma, et päättele siitä sitten. Mutta kutes huomaat - sinne se taas meni, viuh viuh vaan!

(Pakkanen veti huurun sekä ajatukset että linssin..)

Kuulen, uskon ja näen ymäpärilläni, että moni kärsii levottomasta mielestä tänä päivänä. On itseaiheutettua add:tä, hiljalleen tunnistettua ja tunnustettua naisten adhd:tä, neurologisen kirjon laajempaa tunnistamista ja ihan vaan yleistä joka tuuttiin tungettua informaatioähkyä ja maailman ahdistusta ja tuskaa.



Mistä ihminen enää löytää offline aikaa, joka ei täyty jatkuvalla informaatiotulvalla tai tavoitekeskuteluilla, tai oman elämän napanöyhdän kaivelu-keskuteluilla? Kaikenlisäksi ympäristömme on täynnä näkymätöntä mikrosähkömagneettista säteilyä, jonka vaikutuksista ihmiskehoon emme oikeasti taida tietää vielä paljoakaan mitään. (Jep, erityistatitoihini kuuluu myös aivan uusien sanojen keksiminen ja yhdistely - tuollaista ei taida löytyä edes sanakirjasta..)


Ja sitten jokin valmentajan, kasvattajan tai opettajan pikkusieluni puskee esiin. Haluaa heti päästä neuvomaan, inspiroimaan ja jakamaan ratkaisuja, miten sä voisit lisätä päiviisi pieniä tekoja, joiden avulla sä voisit rauhoittaa ja rentouttaa sun levotonta mieltä.

Alla siis kuusi helppoa neuvoa. (Ja ei en listaa tähän joogaa, koska se olisi liian itsestäänselvää minun tapauksessani.)

  1. Tule tietoiseksi oman mielesi tilasta. Kaikki mistä tulet tietoiseksi, on käsiteltävissä. Sen sijaan, että jatkat kimpoilua kohteesta toiseen, olisi hyvä pysähtyä hetkeksi ja todeta mitä kaikkea on läsnä just nyt.


  2. Kävele hitaammin. Jep. Sun keho viestittää sun mielelle kokoajan asioita. Jos tohotat menemään kokoajan paikasta toiseen kovalla kaasulla, ei ihmekään että mieli juoksee perässä kokoajan. So simple. Te olette yhtä. (ja ps. ei ole enää trendikästä esittää työpaikan käytävällä askeleet viuhuen, kuinka kiireinen ja ylityöllistetty olet. Vastuunkanto omasta hyvinvoinnista on uusi musta. Just saying).


  3. Tee hengitysharjoituksia. Huomaatko mielen vastustusta? Kun elämä oikeesti alkaa hieroa sun naamaa asfaltiin ja oot jo ihan tosi epätoivoinen, niin ihan varmasti ihminen vihdoin suostuu kokeilemaan myös erilaisia hengitysharjoituksia. Ennemmin tai myöhemmin.


  4. Laita puhelin pois ja mene metsään. Juokse jo! Mene, mene! Ihmiset viettää ihan liian vähän aikaa metsässä. Siellä vaan on joku taika. Hengitys rauhoittuu ja aivot tuottaa hyvänolon hormoneja. Tästä löytyy paljon tutkimusnäyttöä. Niistä lisää jossain toisessa postauksessa..


  5. Rytmitä työn tekoa pienempiin osiin. Itse tykkään hyperfokusoitua noin 2-3h työhön ja sitten vedän 10-30 minuutin yoga nidrat. Kun herään “joogisesta unestani” - olen kuin uusi ihminen. Alitajunta on ratkonut ongelmia, aivot on uudessa vireessä, ja tekee oikein mieli palata hommien pariin. Mietin todella miksei työpaikoilla ole vielä oivallettu tätä?! Voisiko joku brändätä tämän?


  6. Keskity hetkeksi täysin eri aisteihin. Vaikka tuntemaan sydämen syke tai silmien kosteus. Toimii.


  7. Kohdista katse yhteen kohteeseen. Rauhoita silmien liike. Näin voit saada itsesi edes hetkeksi “meditatiiviseen tilaan”. Tästä oli Hesarissakin juttua täällä. Suklaameditaatiokin toimii - siis että pitää pitää suklaata suussa purematta ja nielaisematta - ja antaa palan vain liueta hiljalleen kielelle, mutta tämä kuullostaa enemmänkin joltain ihmiskokeelta tai keskiaikaiselta kidutuskeinolta, kuin joltain meditatiiviselta mieltä rauhoittavalta toiminnalta.


Valitse keinosi. Pääasia, että kokeilet jollain tavalla auttaa itseäsi - jos todella kärsit levottomasta mielestä.


Lisääkin keinoja on, mutta säästetään ne toiseen kertaan, kun nyt näistä edes yhden nappaisi arjen keinovalikoimaan!



- Rakkaudella Riina -

Edellinen
Edellinen

Tieteellistä faktaa metsän terveyshyödyistä

Seuraava
Seuraava

Luotan prosessiin